Avl

Retningslinjer for Avl

Fra NKK:

 

 

 

Raseklubbene har avlsansvar for rasene.

Allikevel ser vi at enkelte raser sliter med økt forekomst av enkeltsykdommer.

Raseklubbene det angår har stadig fokus på å forbedre situasjonen. Fokuset fremkommer ofte i raseklubbenes avlsretningslinjer og egne krav til avlsdyr som kan benyttes innen den enkelte rase.


Mange raseklubber har også egne seminarer for oppdrettere for å informere om hva de bør fokusere på for å få forbedre helsen gjennom seleksjon av avlsdyr. NKK – det vil si raseklubbene, aktivitetsklubbene og deres medlemmer - har 120 års erfaring med raseavl med formål om å avle frem sunne og funksjonsfriske hunder.


Vi i Norsk Kennel Klub er glade for at hundeavlen i Norge skjer på den måten det gjør. Her er det ingen sterke kommersielle krefter som styrer, hundene blir født i oppdretternes hjem og blir som en del av familien. Svært ofte er oppdretterens motivasjon for å få et kull at de selv ønsker å beholde en valp fra kullet. Oppdretterne er også ansvarlige for at hundene de gir fra seg er friske. Derfor har de en klar egeninteresse av å avle frem friske hunder.


Norsk Kennel Klub oppfordrer alle oppdrettere til å følge klubbenes avlsretningslinjer, det er raseklubben som kjenner rasen aller best og som sitter på overordnet kunnskap. Vi oppfordrer også alle valpekjøpere til å sette seg godt inn i rasen de har valgt seg, og snakke med både raseklubb og oppdretter før de kjøper seg hund.