Stell

Pleie av rasen


En hund er en levende skapning som er i full aktivitet store deler av dagen. Den løper rundt, utforsker ting, hopper i dammer og ruller seg i sølen. Den gnager på bein og andre ting den finner.

Som alle andre levende skapninger så trenger man å vedlikeholde hunden på samme måte som man pleier seg selv.

På denne siden har vi tatt med litt tips til deg om pleie av din hund!

En ren, glad og mett hund – er som regel en sund og frisk hund!Vasking:


Til å vaske hunden skal du bruke en god hundeshampo.  Husk å skylle pelsen godt. Få ut alle såperester. Tørk den godt. Bruk en hårføner, men pass på at du ikke brenner hunden om føneren blåser varm luft.

Vask den når du kjenner at det begynner å lukte hund eller at den er møkkete. Ellers så rekker det med 2-3 måneders mellomrom.


Pelsen:


Pommen´s pels består av to hårlag, underull og dekkpels.

'Fra fødselen har den en valpepels som den skifter når valpen er ca. 4 til 6 måneder gammel. Men det kan også ta opp til et år før den har fått sin voksenpels. I noen tilfeller så kan det også gå opp mot 3 år før en bra pels er klar.

I den tiden hunden skifter pels, kan den se veldig pjuskete ut. Den skal børstes godt igjennom minst 1 gang i uken.

Da børster du pelsen hele veien fra rot til tupp. Dette for å unngå floker. Du skal børste pelsen forover mot hodet. Børst godt på baksiden av ørene og bak på halen og rundt analåpningen.

Bruk en god børste. Mens den er en valp så kan du bruke en karde. Men denne kan ødelegge pelsen hos en voksen.Til en voksen anbefales feks. en Chris Christensen Oval Gold 20mm Pin Brush  En annen børste som er veldig bra er  Mason Pearson børste(natur/nylon) . Bruk gjerne ett bord til å stelle den på om den skal brukes som en utstillingshund. Det gjør den også tryggere på bordet hos hos veterinær. Om den er bare til kos så legg den i fanget.


Tenner:


Valpetennene skifter den normalt når den er 4-6 måneder. Pass på at den ikke får dobbel tannrekke. Om noen tenner sitter igjen kan dette skade eller gjøre at de nye tennene blir skjeve.

Sitter det valpetenner igjen så kontakt dyrlegen. La det ikke gå lengre enn til at valpen er ca. 7 måneder.

Ett godt råd er å børste tennene ofte. Tannpasta og børste får du kjøpt i de fleste dyrebutikker og hos noen apotek. Bruk gjerne ett bord når du steller tennene på hunden på. Da lærer den seg at det ikke er farlig og det blir bedre for en dyrlege å undersøke den og også for en dommer på utstilling å titte på tennene. La gjerne andre se på tennene også.


Oppdragelse:


En valp på 8 uker har intelligensen til et barn på ca. 2 år. Det er derfor nødvendig å oppdra valpen fra du får den i hus. En Pomeranian er veldig lærevillig, den vil gjøre alt for å få en godbit. Den er ingen ”allemannshund” og den knytter seg sterkt til sin familie.


Vaksiner:


Hold hunden vaksinert. Den skal ha en vaksine når den er fylt 12 uker. Revaksineres da etter 1 år.

Om du skal ha den med deg til andre land enn Sverige så må den rabiesvaksineres.

Hunden må være minimum 12 uker og det skal det gå minst 21 dager før man kan reise. Enkelte land krever blodprøve. Sjekk derfor alltid landets regler.

Produsenten av Rabisin vet.® anbefaler at dyr ved vaksinering med Rabisin vet.® ikke skal motta andre vaksiner i tidsrommet 14 dager før-14 dager etter at dyret vaksineres.Forsikring:


Det er meget lurt å forsikre hunden sin. Kontakt ditt forsikrings-selskap for ett tilbud. NKK har ett samarbeide med Agria forsikring. De har forskjellige pakker som du kan velge mellom. Agria


Nyttig:


Lær den å komme når du roper. Å være hjemme alene. Gå pent i bånd. Lær den hva den får lov og ikke får lov til. Oppdra den slik du oppdrar ett barn eller en stor rase. La deg ikke lure av det søte utseende. Den har en sterk vilje og utnytter gjerne eierens svake punkt.


Hva kan hunden spise?


Kjøtt – Alle typer kjøtt. Gi ikke kjøtt alene, men bland det med andre matvarer.

Fisk – Alle former for fisk, men ikke fiskeben.

Egg – Ikke rå eggehvite.

Grønnsaker – En rå gulrot er godt for å holde tennene rene. 

Ben – Ikke varmebehandlet ben utenom margben, men ikke ben av gris og fugl. De kan splintres opp og sette seg fast.

Tørrfor – Alle typer tørrfor. Hør med din oppdretter hva denne har brukt. Eller prøv deg frem med fortyper til du finner ett for din hund trives med.